Hopp over navigasjon
    
Søk med mobilen
Omslagsbilde
""
Logg inn øverst til høyre, med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
Utgitt:
2006 . - Bok . - 149 s.
Bokmål
Hylleplass:
q 394.1 N
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse
Forlaget skriver om denne boka:

Norsk tradisjonsmat og matkultur

Hvor kommer kjøttkakene fra? Hvorfor spiser vi poteter til middag? Hva skjedde med frikasseen? Hva er spesielt med rakfisken? Er trøndersodden trøndersk? Hvilke er ? Hvorfor spiser de saueføtter på Jæren? Er gammelosten virkelig gammel? Hvorfor kom lutefisken og fårikålen så sent til Norge? Har flatbrødet alltid vært flatt? Lager franskmennene fattigmann? Hva er dravle, gomme, suss og finker?

Henry Notaker har gått gjennom hundrevis av beretninger fra hele landet, og folk forteller om bondebryllup og julemiddag, husmannskost og herregårdsmat. Dette er historien bak de norske matrettene, hvor gamle der er, hvor de kommer fra, hvordan de endrer seg. Det er historien om overgangen fra et bondesamfunn til et moderne industrisamfunn, sett fra en side som sjelden vektlegges i historiske verker.

Side
Del 1Mattradisjoner i Norge 
Tradisjonelt og moderne11
Den gamle forrådskulturen18
Ulikheter i kostholdet23
Matretter og måltider30
Del IIMåltider og menyer til hverdag og fest 
Måltidsordninger i bondesamfunnet35
Mat til fest i bondesamfunnet43
Bykost og herregårdsmat52
Del IIINorske matretter 
Gammelost, gomme og andre melkeretter67
Flate brød, lange brød og runde brød71
Vassgraut, rjomegraut og velling78
Mølje, kams og kumle - retter med mel og fett83
Pølser, sylte og suss - retter av hakket kjøtt88
Sodd og andre kokte kjøttretter93
Stek, biff, karbonade - stekte kjøttretter102
Sildegryn, lutefisk og bacalao - retter av fisk110
Kålrotstappe og tomatsuppe - røtter og grønt120
Sviskegrøt, syltetøy og skrubb - søte fristelser126
Goro og kransekake - små og store bakverk131
Andre matretter og tilbehør143
Matretter i et nytt årtusen147
Del VITillegg 
Noter 
Kilder og litteratur 
Bildeliste 
Geografisk register 
Register over matretter m.m. 

Fant 11 titler  Vis alle

Appetittleksikon


av Henry Notaker
Bok utgitt 1997
Ledig på hovedbiblioteket
Bestill Les e-bok Husk denne

Mat og måltid


av Henry Notaker
Bok utgitt 2006
Ledig på hovedbiblioteket
Bestill Husk denne

Til bords med Ibsen


av Henry Notaker (oppskrifter ved Arne Brimi ; matbilder ved Bengt Wilson)
Bok utgitt 1994
Ledig på hovedbiblioteket
Bestill Les e-bok Husk denne
Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Mat og måltid
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning

Huskeliste

Lista er tom
https://barum.bib.no/cgi-bin/websok?tnr=217645