Hopp over navigasjon
    
Søk med mobilen
Omslagsbilde
""
Logg inn øverst til høyre, med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
Utgitt:
cop. 2005 . - Bok . - 130 s.
Bokmål
Hylleplass:
394.1 L
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse

AvdelingBindPlasseringNoteStatus
Bekkestua. Voksenavd. MAGASINPå hylla
Forlaget skriver om denne boka:

Hvilke forbindelser er det mellom den barokke dikterpresten Petter Dass og nordnorsk matkultur? Den fromme Petter har i sitt majestetiske dikt Nordlands Trompet avslørt seg både som en stor kjenner av den nordnorske historie og kultur, men også som en sann nyter av bordets gleder. Nordlands Trompet bekrefter at den nordnorske matkultur har hatt et av Norges mest raffinerte kjøkken, godt hjulpet av europeisk påvirkning. I tillegg var den nordligste landsdelen med på å påvirke det europeiske kjøkken gjennom sin tusen år lange samhandel.
Denne boken viser også fiskerbonden, innlandsbonden og det samiske kjøkkens mangfold og er et viktig bidrag i rehabilitering av den nordnorske matkulturen, både historisk og kulturelt. Boken dokumenterer at landsdelens råvarer både har hatt og i fremtiden vil ha en viktig plass i debatten om mat som nordnorsk kultur og merkevare - og vil være et viktig satsingsområde.
Forfatter Anne Lene Lie tar oss med på en historisk reise gjennom tid og kultur, serverer en rekke gamle oppskrifter og viser hva landsdelen har å by de som ønsker å høste av de reneste råvarer som finnes, både fra land og vann.
Fotograf Per Heimly har tolket, fargesatt og gjengitt landsdelens matkultur i inspirerende illustrasjoner som er bearbeidet for boken.
Velkommen til en kulinarisk reise gjennom 1000 år.

Side
Forord5
Innledning13
Petter Dass, 1647-170715
Nordlands Trompet18
Fra Helgeland til Finnmarksvidda21
Pomorhandelen23
Kapittel 1FISK25
Tørrfiskens historie25
Stokkfisk27
Handelssenteret Vågan27
Handelshusene29
Europeisk påvirkning32
Tilbereding av fisk33
Kokt tørrfisk33
Ovnsbakt tørrfisk33
Tørrfiskstuing34
Lutefisk35
Lut35
Klippfisk37
Englenes klippfisk37
Klippfiskgrateng37
Boknafisk39
Gammelsei/rødsei42
Gildeskål-uer43
Mathau fra Alstahaug44
Torsk med lever og kams44
Sildegrynsuppe45
Graving av fisk og kjøtt47
Rakørret47
Gammel mat i ny drakt48
Tyttebærgravet uer48
Karvegravet torsk48
Sennepsaus48
Dampet Stoccafisso49
Laksepate49
Gravet hval og sel51
Fisk på glør51
Kapittel 2VILT OG KJØTT53
Vikinger og reindrift53
Blot og kristendom56
Bureising56
Fiskebonden56
Blodpannekake59
Ropan-gompa - blodklubb59
Goike Biergu - tørket reinkjøtt60
Addamat - margbein60
Reinskav61
Bidos Headjabidus61
Postei av reinlever63
Speket elgkjøtt63
Gravet rein65
Skarv i vin65
Viltsaus66
Sel66
Lundefugl67
Jordstekt kje69
Kokegrop69
Hakke70
Gammelsteik70
Cognac-gravet lam eller kje71
Naturens medisinskap73
Kapittel 3URTER OG NYTTEVEKSTER73
Trolldom og hekseforfølgelse75
Skjørbukurt75
Vikingløk79
Rosenrot79
Energibombe81
Bregner81
Smørdampet skogsbregne81
Granskuddolje81
Kvann83
Kandisert kvann83
Kandiserte blomster og blader84
Nordnorsk viltkrydder84
Sank og tørk85
Heggeblomst-eddik85
Rosegele85
Heggebærgele86
Kvannemarmelade86
Tyttebærgelé med kvann86
Krøkebærsaft86
Krøkebærsirup87
Heggeblomstsirup87
Saft av bjørkeblader87
Mjødurtsaft89
Sevjetapping89
Bjørkesirup90
Sevje som medisin90
Heggebærlikør91
Rognebærlikør91
Øl91
Mjød92
Styrkende te93
Kapittel 4BAKVERK95
Bakerovn96
Håndbakt og økologisk96
Hjemmelaget gjær og heving ved fullmåne97
Bakerovnbrød97
Maltstump99
Samiske klappekaker99
Potetpannekake99
Kamkaker fra Røssvatn/Korgen101
Vannkringler101
Grynmelsringakaker fra Helgeland102
Jønnbrød fra Bardu102
Fløtekake fra Troms103
Tynnkake fra Målselv103
Gamle tradisjoner i moderne kjøkken105
Konfektkake med kvann105
Suppebrød105
Stikkelsbærskake106
Potetpai106
Urtepletter107
Havreknekkbiter107
Seige ruter108
Nøttekake med kvann108
Kapittel 5DESSERTER111
Samenes påvirkning av mat111
Russedessert113
Syregrøt113
Brødpudding Sortland 1887113
Marthe-Knipe fra Herjangen i Ofoten115
Tyttebærpudding115
Saus115
Kleppmelk fra Helgeland115
Byggrynkrem117
Krøkebærsaus117
Krøkebærsuppe117
Skålost119
Gomme fra Sallangen119
Kapittel 6TILBEHØR OG SMÅRETTER121
Einekaviar121
Hjemmelaget smør121
Tangsuppe123
Karvekålsuppe123
Tangstuing123
Tyttebærkrem123
Grønnkål124
Arktisk antioksidantbombe124
Ordforklaring126
Kilder127
Informanter og muntlige kilder130

Gåten Marina : Hitlers spion i norske ballettsko


av Anne Lene Lie
Bok utgitt 2000
Ledig på hovedbiblioteket
Status på filialen(e): Ledig

Bestill Les e-bok Husk denne
Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Petter Dass' gjestebud : nordno
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning

Huskeliste

Lista er tom
https://barum.bib.no/cgi-bin/websok?tnr=210203